De vrijheid van onderwijs is in de eenentwintigste eeuw weer helemaal actueel. Op allerlei manieren komt het systeem van openbaar en bijzonder onderwijs ter sprake. Deze website wijst de weg.
Documentaire
Schoolstrijd - documentaire from Klomp Creative.
100 jaar
In 2017 bestond de grondwettelijke vrijheid van onderwijs in Nederland 100 jaar.
Begin 2017 zijn diverse materialen gepresenteerd die gebruikt kunnen worden om op school iets te doen met de vrijheid van onderwijs. Een jeugdboek, geschreven door Marian Schalk, brengt het thema in het concrete leven van basisschoolleerlingen anno nu. Voor de bovenbouw van de basisschool verschijnt er een digitaal onderwijsleerpakket over de schoolstrijd en 100 jaar onderwijsvrijheid. En op het Vianen-congres is de documentaire die hierboven staat, gepresenteerd over 100 jaar onderwijsvrijheid.
Historie en actualiteit
Het doel van deze website is om zo objectief mogelijk te informeren over de vrijheid van onderwijs. Onder Toen en nu is een overzicht te vinden van de geschiedenis van de vrijheid van onderwijs, met name in de negentiende eeuw tot en met 1920, maar ook daarna zijn er diverse gebeurtenissen die een plaats in dit kader verdienen. De nieuwsberichten geven een overzicht van de ontwikkelingen in de achterliggende 20 jaar.
De relatie met de actualiteit wordt gelegd in de categorie Zin en onzin. Op basis van tientallen bronnen zijn de argumenten pro en contra bij een aantal stellingen geplaatst. Op deze website is ook ruimte voor diverse meningen. Wanneer iemand iets heeft gepubliceerd over een aspect van de onderwijsvrijheid, kan zo'n opinieartikel op deze website een plaats krijgen.
Artikel 23
De basis voor de vrijheid van onderwijs in Nederland is artikel 23 van de Grondwet. Hieronder de volledige tekst.
|
Internationaal
Op Wikipedia staat dat de vrijheid van onderwijs een internationaal erkend grondrecht is. Het bijzondere van de Nederlandse situatie is dat ook het bijzonder onderwijs door de overheid wordt bekostigd.